lördag 2 oktober 2010

Celluliter- så minskar du dem!

Fick en kommentar ang celluliter på bloggen och började då fundera, det är ju otroligt många av oss kvinnor som har detta "problem". Finns det då något att göra åt det? Jajemän!! 

Bild från google
Först lite info om vad celluliter egentligen är.  De är en förändring och förstoring av fettceller i bindväven. Fett- och vätskeansamlingar i kombination med avfallsprodukter förskjuts upp i underhuden på grund av försvagad struktur hos collagen- och elastinfibrerna som står för stramhet och spänst. Cellulithud har dålig blodcirkulation och tendens till vätskeansamlingar. Eftersom kvinnor har mer underhudsfett än män är det därför oftast ett kvinnligt fenomen.
Vad gör man åt dem då? 
- Motionera! Ju mer du använder dina muskler, desto mer stramar du upp vävnaden i huden och desto mer fett bränner du av.
Celluliternas värsta fiender är trappor, trappmaskiner, cykling, snabba promenader i kuperad terräng och alla former av vattengymnastik. Jogging i stusshögt vatten är ytterst effektivt. Tänk på att en halvtimmes träning i havet eller i poolen motsvarar två timmar på landbacken.Generellt sägs det att måttlig och tät motion är mer effektivt mot celluliter än ett stentufft träningspass då och då.
-Ät sunt! 
Ät fettfattigt och massor av fibrer. Frossa på frukt och grönsaker. Med andra ord: ät sunt. 
Drick mycket mer vatten än du orkar - minst två liter om dagen. Inte för att vattnet påverkar celluliterna utan för att vatten mättar och därför är en god medspelare om du vill hålla den slanka linjen.
- Skäm bort huden! 
Celluliterna försvinner inte om du inte använder dina muskler och äter sunt, men om du redan gör det så kan det ju nu vara dags att sätta in den tredje stöten mot den apelsinskalsliknande huden: Skäm bort den! Det är förvisso ytbehandling som inte direkt påverkar fettcellerna, men det kan hjälpa till att göra huden läckert mjuk och därmed släta över groparna.Torrborstning av huden med en hamphandske eller gammaldags nypmassage tills huden hettar kan på sikt ge resultat. Och ge huden en anticellulitkräm eller en bodylotion att arbeta med. Det handlar om att få igång blodcirkulationen och strama upp huden, hjälper som sagt bara ytligt men de syns ju mindre då! 
- Ingrepp då? Tyvärr hjälper inte fettsugning och andra svindyra ingrepp för apelsinhuden kommer ofta tillbaka tydligen så släng inte pengarna i sjön på olika kliniker! 

Så skrubba på, ät bra och motionera! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar